Hoe verandert siliconenrubber van kleur?
1. Week de kiezelzuurgel in een kobaltchloride-oplossing, droog en activeer deze om het siliconenrubber te laten verkleuren. Bij gebruik als droogmiddel ziet het er blauw uit voordat het water absorbeert en wordt het roodnadat het water heeft geabsorbeerd. De kleurverandering geeft de mate van wateropname aan en of een regeneratiebehandelingnodig is. Siliconenrubber wordt ook veel gebruikt bij stoomterugwinning, aardolieraffinage en katalysatorbereiding.
2. Siliconenrubber is een poreus materiaal met verschillende deeltjesgroottes, dat wordt gevormd door het goed dehydrateren van kiezelzuurgel mSiO2 ·nH2O. Met een open poreuze structuur met een groot oppervlak per massa-eenheid kan het veel stoffen adsorberen en is het een uitstekende droogmiddel, adsorbens en katalysatordrager.
3. De adsorptiefunctie van siliconenrubber is voornamelijk fysieke adsorptie, die kan worden geregenereerd en hergebruikt. Voeg zuur toe aan alkalimetaalsilicaat (zoalsnatriumsilicaat) oplossing om het aan te zuren, en voeg dan een bepaalde hoeveelheid elektrolyt toe om het te roeren om kiezelzuurgel te genereren; Als alternatief kan het toevoegen van zuur of ammoniumzout aan een geconcentreerdenatriumsilicaatoplossing ook een kiezelzuurgel genereren. Men laat de kiezelzuurgel enkele uren staan om te rijpen, daarna worden de oplosbare zouten afgewassen met heet water en gedroogd bij 60°C.~70 ℃ en geactiveerd bij ongeveer 300 ℃ om silicagel te verkrijgen.
4. Siliconenrubber is een zeer actief adsorberend materiaal, behorend tot amorfe stoffen, met een chemische molecuulformule van mSiO2 ·nH2O. Onoplosbaar in water en elk oplosmiddel,niet-giftig en geurloos, chemisch stabiel en reageert met geen enkele stof behalve sterke alkaliën en fluorwaterstofzuur. Verschillende soorten siliconengel vormen vanwege hun verschillende productiemethoden verschillende microporeuze structuren. De chemische samenstelling en fysieke structuur van siliconen bepalen dat het veel kenmerken heeft die moeilijk te vervangen zijn door andere vergelijkbare materialen: hoge adsorptieprestaties, goede thermische stabiliteit, stabiele chemische eigenschappen en hoge mechanische sterkte. Siliconen kunnen worden onderverdeeld in macroporeuze siliconen, siliconen met grove poriën, B-type siliconen en siliconen met fijne poriën op basis van hun poriegrootte.