Cum își schimbă culoarea cauciucul siliconic
1. Înmuiați gelul de acid silicic în soluție de clorură de cobalt și apoi uscați-l și activați-l pentru a decolora cauciucul siliconic. Când este folosit ca desicant, apare albastru înainte de a absorbi apa și devine roșu după absorbția apei. Schimbarea culorii indică gradul de absorbție a apei și dacă estenecesar un tratament de regenerare. Cauciucul siliconic este, de asemenea, utilizat pe scară largă în recuperarea aburului, rafinarea petrolului și prepararea catalizatorului.
2. Cauciucul siliconic este un material poros cu diferite dimensiuni ale particulelor, care se formează prin deshidratarea corectă a gelului de acid silicic mSiO2 ·nH2O. Având o structură poroasă deschisă, cu o suprafață mare pe unitate de masă, poate adsorbi multe substanțe și este un excelent desicant, adsorbant și purtător de catalizator.
3. Funcția de adsorbție a cauciucului siliconic este în principal adsorbția fizică, care poate fi regenerată și reutilizată. Adăugați acid la silicatul de metal alcalin (precum silicatul de sodiu) soluție pentru a o acidifica, apoi adăugați o anumită cantitate de electrolit pentru a o amesteca pentru a genera gel de acid silicic; Alternativ, adăugarea de acid sau sare de amoniu într-o soluție concentrată de silicat de sodiu poate genera, de asemenea, un gel de acid silicic. Gelul de acid silicic este lăsat să stea câteva ore pentru a se îmbătrâni, apoi sărurile solubile sunt spălate cu apă fierbinte, uscate la 60°C.~70 ℃ și activat la aproximativ 300 ℃ pentru a obține silicagel.
4. Cauciucul siliconic este un material adsorbant foarte activ, aparținând substanțelor amorfe, cu o formulă moleculară chimică de mSiO2 ·nH2O. Insolubil în apă și orice solvent,nu-toxic și inodor, stabil din punct de vedere chimic șinu reacționează cunicio substanță în afară de alcalii puternici și acid fluorhidric. Diverse tipuri de gel siliconic formează diferite structuri microporoase datorită metodelor lor diferite de fabricație. Compoziția chimică și structura fizică a siliconului determină că acesta are multe caracteristici care sunt dificil de înlocuit cu alte materiale similare: performanță ridicată de adsorbție, stabilitate termică bună, proprietăți chimice stabile și rezistență mecanică ridicată. Siliconul poate fi împărțit în silicon macroporos, silicon cu pori grosieri, B-silicon de tip și silicon cu pori fini în funcție de dimensiunea porilor.